Rozbitá realita

20PEOPLE uvedli Y/why

9. září 2024 proběhla v divadle La Fabrika premiéra nejnovější taneční inscenace souboru 420PEOPLE.  Hned na počátku představení dílo ve veselém duchu uvedl sám umělecký ředitel souboru Václav Kuneš. Netradičně nastoupil v sukni a vlastně se sám sobě podivil, cože to vlastně chtěl říct, když slov není moc třeba. Nicméně prozradil, že pokud se někdo zeptá proč, někdy potřebujeme dát si čas na odpověď, někdy potřebujeme čas i na to, abychom se zeptali proč a někdy je odpovědí i nevím. Václav Kuneš dále uvádí: „Otázka ‘proč’ je možná naše první otázka. A může být i ta poslední. Mezi „první a poslední“ ji ale používáme prakticky denně. Někdy z opravdové zvídavosti, někdy z absolutního nechápání (některých) jedinců, společnosti nebo světa kolem nás. A právě ta dynamika vztahu jedinec versus skupina je mojí inspirací pro mnoho tanečních kreací a gagů, ale také pro výlet do nejhlubších zákoutí lidské duše.”

Pětice zkušených a výborných tanečníků (Veronika Tököly, Eliška Jirsová, Eliška Hulínská, Filip Staněk, Michal Toman) přichází rovnou z hlediště, kostýmy jsou černobílé, saka mají na zádech jakousi díru a během představení je tanečníci sem tam oblékají a zase svlékají, možná toto symbolizuje, zda jsou si jisti odpovědí, či ne, kdo ví. Možná se někdy při odpovídání cítí  i docela obnaženi. Na scéně nejsou prakticky žádné kulisy, jen stěna a v ní dveře. Hra světel možná symbolizuje naše tápání při hledání odpovědí, občas máme jasno, občas temno. Někdy vcházíme radostně a někdy celkem násilně.

Tanečníci jsou ve svých pocitech svobodní, cítí  něhu,  smích, ale i zoufalství. To vše svoboda je. Václav Kuneš pokračuje: „V inscenaci Y / why se pohyb formuje v realitě, která je cynická, vtipná, ale i násilná a rozbitá více než kdy jindy.“

Velmi se mi líbil lightdesign Karlose Šimka, jednoduché, vkusné a výstižné.

Tímto tanečním dílem uzavírá choreograf Václav Kuneš pomyslný triptych, jehož součástí jsou dvě předchozí inscenace, EVER a WHERE. Tyto tři inscenace na sebe, nejen časově, navazují a vytváří komplexní dílo EVER Y WHERE.

EVER je čas. „O momentech, které jsou pomíjivé a věčné zároveň.“

WHERE je prostor. „O cestě sám k sobě, tedy někam.“

Y / why je smysl. „O vtipné, cynické, ale i rozbité realitě.“

 

Příjemně strávený večer, možnost vidět prakticky dokonalý pohyb. Odcházela  jsem spokojená.

 

Foto: Archiv 420PEOPLE

Eva Smolíková

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..