Ponec spolupracuje s umělci oceněnými letošními Cenami Thálie

Divadlo PONEC zve na Open call pro umělce

Prestižní Ceny Thálie 2024 jsou rozdány. V letošním 31. ročníku rezonovalo také jméno divadla PONEC jako místa, které poskytuje prostor pro tvorbu a prezentaci osobnostem současné taneční scény. Na zdejším jevišti můžete vidět laureátku Ceny Thálie v kategorii Alternativní divadlo Martinu Hajdylu Lacovou, a to v inscenaci Soft Spot. Josef Kotěšovský, oceněný za celoživotní mistrovství, stále účinkuje v úspěšném výtvarně-tanečním díle Guide. A do třetice – mezi nominovanými v kategorii Alternativní divadlo byla i Tereza Ondrová za svůj výkon v inscenaci GEO přímo spjaté s divadlem PONEC.

Všem oceněným umělcům gratulujeme a máme radost, že jsme se stali součástí jejich profesních příběhů,“ reaguje za divadlo PONEC jeho zakladatelka Yvona Kreuzmannová a dodává: „Uzavírají s námi letos jednu zásadní kapitolu a jsou vždy zváni se na scénu Ponce vrátit. Jsme svědky generační výměny, kterou nejvíce pocítíme v příštím roce a je stále na co se těšit.”

Martina Hajdyla Lacová společně s další oceňovanou performerkou Soňou Ferienčíkovou a renomovanou maďarskou choreografkou Adrienn Hód v divadle PONEC vytvořila experimentální fyzické představení Soft Spot, které mělo premiéru v březnu 2022. Jeho derniéru v divadle PONEC můžete zažít 7. prosince 2024. Cenu Thálie však Martina získala za svůj výkon v autorském projektu Bodies in Progress, v němž mapuje proměny svého těla po mentální i fyzické stránce v období mezi 23. a 38. týdnem těhotenství.

Jméno Josefa Kotěšovského je spojeno především s Laternou magikou, v rámci svých četných dalších aktivit však přijal nabídku Věry Ondrašíkové, která ho obsadila do inscenace Guide.   Doma i v zahraniční oceňovanou audiovizuální inscenaci, kde tehdy je zároveň teď, uvádí divadlo PONEC 7. a 8. listopadu, 3. a 4. prosince. Co kdybychom se jednou mohli ohlédnout za svým životem – udělali bychom něco jinak? Dokázali bychom se vyvarovat vlastních chyb? A kdyby bylo koho se zeptat, měli bychom nějakou otázku?

Tereza Ondrová byla na letošní Cenu Thálie nominována za inscenaci GEO, v níž ze sebe učinila objekt výzkumu, spolu s geologickým podložím divadla PONEC. Symbolicky se tak vrátila na místo, kam sahají kořeny její taneční kariéry. Tereza zde své první sólo uvedla před 25 lety.

Všichni tito umělci slavili úspěchy na České taneční platformě, např. Guide na ní získal ocenění již roku 2016 (Cena diváka, světelný design). Přípravy 31. ročníku platformy jsou v plném proudu, uskuteční se 27. – 29. dubna 2025 a je možné se již registrovat pomocí formuláře ZDE. Kompletní program bude zveřejněn na přelomu ledna a února.

Také je spuštěn Open Call pro umělce. Přihlásit lze díla českých umělců tvořících doma nebo v zahraničí, ale také díla zahraničních umělců, která vznikla na území České republiky. Svá díla přihlašujte prostřednictvím formuláře ZDE nejpozději do 6. 12. 2024.

Foto: Vojtěch Brtnický 

Markéta Faustová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..