Nebe na zemi

Balet Praha Junior 2 uvádí svěží poctu české hudbě

Divadlo na Fidlovačce nabídne v listopadu nové představení současného tanečního divadla. Balet Praha Junior 2, soubor složený z nejnadanějších studentů Konzervatoře Taneční centrum Praha, chystá na 12. listopadu 2024 premiéru celovečerního představení Nebe na zemi. Představení, věnované Roku české hudby, vzdává hold třem ikonickým českým skladatelům: Antonínu DvořákoviJaroslavu Ježkovi a Václavu Trojanovi.

Večer se skládá ze tří působivých jednoaktovek, které propojují mladé taneční talenty s nestárnoucí českou hudbou. Představení otevře Zlatá brána, choreografie Lindy Svidró a Lenky Šustové Hrabovské, inspirovaná lidovou kulturou a hudbou Václava Trojana. „Rozhodly jsme se vrátit k Trojanovu odkazu, z jeho scénické hudební tvorby jsme vybraly fragmenty Zlaté brány a přetvořily je prostřednictvím lidového a současného tance v obrazy čtyř ročních období,“ vysvětluje za autorky Linda Svidró„Chceme tím vzdát hold tomuto významnému poválečnému českému skladateli, jehož hudba si zaslouží další taneční interpretace.“

Následuje choreografie Příliš od Terezy Chladové. Na pozadí majestátních tónů Antonína Dvořáka rozehrává příběh o samotě, prázdnotě a paradoxech života. Její vlastní doprovodný text poeticky vyjadřuje vnitřní boje, které rezonují s každým z nás.

Komponovaný večer vyvrcholí titulní choreografií Nebe na zemi, oslavující optimistickou tvorbu Jaroslava Ježka. Tým zkušených choreografů – Pavla ZuskováPavla KönigsmarkováIgor Bezdieniezhnykh a Jitka Tůmová – vytvořil dílo, které čerpá inspiraci z Ježkova optimistického přístupu k životu osobním těžkostem navzdory. Jak o Ježkovi kdysi trefně poznamenal divadelní kritik Josef Träger: „Jeho písně neumlkly ani v dobách, kdy bylo zakázáno zpívat.“

Nebe na zemi slibuje být propojením klasické české hudby a moderního tanečního výrazu v podání mladých umělců. Představení není jen poctou velkým českým skladatelům, ale také oslavou síly umění překonávat překážky a přinášet radost i v těžkých časech.

Program večera:

 

Zlatá brána

Choreografie: Linda Svidró, Lenka Šustová Hrabovská

Hudba: Václav Trojan

Příliš

Choreografie: Tereza Chladová

Hudba: Antonín Dvořák

Nebe na zemi

Choreografie: Pavla Zusková, Pavla Königsmarková, Igor Bezdieniezhnykh, Jitka Tůmová

Hudba: Jaroslav Ježek

Vstupenky jsou k dispozici na https://www.fidlovacka.cz/repertoar/nebe-na-zemi-rok-ceske-hudby nebo v pokladně Divadla na Fidlovačce.

Video upoutávka https://www.youtube.com/watch?v=83QLicv8Du8

Mgr. Johana Mravcová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..