!GG!

Taneční představení se silným uměleckým příběhem

Brněnský spolek ORBITA, který se věnuje rozvoji současného tance a performance v oblasti nezávislé taneční scény, uvede své představení !GG! v industriálním prostoru Divadla X10 v neděli 6. října. Premiéra představení proběhla v komorním prostoru bývalé palírny Distillery v Brně na Pekařské ulici loni v zimě.

Inscenace zkoumá témata svobody a spoutanosti prostřednictvím osobního příběhu Igora Vejsady a jeho neviditelného alter ega Michala Nagyho. Režie a choreografie jsou dílem Terezy a Lukáše Lepoldových, kteří spolu s tvůrčím týmem vytvořili působivou atmosféru doplňující příběh o vzpomínkách, překážkách a hledání cesty. Jakub Tajovský vytvořil scénu, jejíž součástí jsou vizuální projekce reagující na jednotlivé obrazy inscenace. Hudební doprovod propojuje konkrétní zvuky s citacemi známých i méně známých motivů, čímž vzniká výrazný hudební podklad reflektující téma svobody. Představení nabízí divákům komplexní pohled na osobní i kolektivní vzpomínky a emoce.

„!GG! je o zkušenostech duše, o překážkách, které jsme museli překonat. Je to příběh o hledání sebe sama v nekonečném labyrintu života,“ říká Lukáš Lepold, jeden z autorů konceptu.

Igor Vejsada, renomovaný tanečník, pedagog, baletní mistr a choreograf, se v tomto projektu vrací na jeviště ve zralém věku, po ukončení aktivní taneční kariéry. Jeho role v představení vychází z jeho osobních zkušeností a uměleckého vývoje. Tento bývalý sólista baletu je jednou z nejvýraznějších osobností české taneční scény. Má za sebou bohatou uměleckou kariéru, kterou zahájil v Národním divadle v Brně, kde vytvořil řadu sólových rolí. Po angažmá v maďarském Györi Balletu a izraelském Kibbutz Dance Contemporary Company se stal šéfem baletního souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, kde vytvořil mnoho významných inscenací, včetně Coppélia a Romeo a Julie. V současnosti působí jako baletní mistr Pražského komorního baletu. Jednou z jeho nedávných tanečních rolí byla Chvilka POEzie Marka Svobodníka.

„Myšlenka inscenace vznikla z potřeby vyjádřit své emocionální procesy a zkušenosti, které jsem nasbíral během své dlouholeté baletní kariéry. Inspirovala mě kniha Ad Honorem Igor Vejsada, která reflektuje různé etapy mého života,“ vysvětluje Igor Vejsada, hlavní aktér představení.

„Iniciativa přišla od společnosti Orbita, konkrétně od Terezy a Lukáše Lepoldových. S radostí jsem jejich nabídku přijal,“ dodává Vejsada. O svém pocitu po prvním uvedení inscenace v Brně říká: „Pocity byly smíšené, ale cítil jsem v sobě štěstí a pokoru. Bylo osvobozující povídat tancem o tématech, jako jsou svoboda, nesvoboda, láska a nenávist. Mým mottem se stala slavná věta Beatles: Vše, co potřebujeme, je láska.“

O důvodu, proč představení přenést do Prahy, Igor Vejsada doplňuje: „Po sedmi letech se uzavírá další etapa mé kariéry a chtěl jsem Praze vyjádřit díky za všechny umělecké příležitosti a krásné chvíle, které jsem zde zažil. Děkuji všem v Orbitě za příležitost a také organizátorům pražského Divadla X10 za zprostředkování a možnost toto představení uvést jako poděkování a rozloučení s důležitou etapou mého života.“

Jakub Tajovský pracuje s médiem malby, které volně spojuje a rozvíjí v dalších audiovizuálních formách. Jeho práce se zaměřuje na zkoumání „designu“ malby, s důrazem na specifické materiální praktiky v malířství. Jeho výzkum se zabývá proměnami v malířských stylech a technikách.

Kdy: 6. října 2023 v 19:30

Kde: Divadlo X10, Praha

Vstupenky: https://www.divadlox10.cz/cs/repertoar/gg?e=865

Událost FB:  https://www.facebook.com/events/477412308410412


Denisa Motalová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..