Y / why v pražské La FabriceY / why v pražské La Fabrice

420PEOPLE uvedou novou taneční inscenaci

Soubor současného moderního tance 420PEOPLE uvede ve dnech 9. a 10. září premiéru inscenace Y / why v prostorách pražské La Fabriky v Holešovicích. Tímto tanečním dílem uzavírá choreograf Václav Kuneš pomyslný triptych, jehož součástí jsou dvě předchozí inscenace s názvy EVER a WHERE. Tyto tři inscenace na sebe, nejen časově, navazují a vytváří komplexní dílo EVER Y WHERE. Vstupenky na obě premiérová uvedení jsou k dostání na webu La Fabriky.

„Proč hledat smysl věcí taneční inscenací? Proč ne.“

„Otázka ‘proč’ je možná naše první otázka. A může být i ta poslední. Mezi „první a poslední“ ji ale používáme prakticky denně. Někdy z opravdové zvídavosti, někdy z absolutního nechápání (některých) jedinců, společnosti nebo světa kolem nás. A právě ta dynamika vztahu jedinec versus skupina je mojí inspirací pro mnoho tanečních kreací a gagů, ale také pro výlet do nejhlubších zákoutí lidské duše,” říká choreograf a umělecký ředitel souboru 420PEOPLE Václav Kuneš.

Ústředním motivem celého triptychu je pohyb. Pohyb, který je zasazen do času, prostoru a určitého kontextu či společenství lidí. Společná struktura naznačuje návrat k základnímu, formálnímu a exponovanému pohybu a jeho transformaci. Současný tanec propojuje tři choreografie do jemné mozaiky rovnováhy mezi prázdnými prostory, tichem a pauzami, a tělem, hudbou a pohybem. V inscenaci Y / why se pohyb formuje v realitě, která je cynická, vtipná, ale i násilná a rozbitá více než kdy jindy.

EVER je čas.

„O momentech, které jsou pomíjivé a věčné zároveň.“

WHERE je prostor.

„O cestě sám k sobě, tedy někam.“

Y / why je smysl.

„O vtipné, cynické, ale i rozbité realitě.“

V čisté, jednoduché, ale monumentální scénografii Hynka Dřízhala se jeviště promění v prostor nekonečného portálu pro pětici tanečníků a tanečnic, kteří se v něm pohybují v rámci svého autonomního, nezávislého pole, jehož meze tvoří vzájemná hranice pohybového jazyka. Přesto spolu komunikují a vytvářejí prostor pro potřebnou fyzickou, nikdy nekončící, svobodu, která začíná zdánlivě jednoduše. Předvídatelná ale není. Neustále se proměňuje. Skrze pocit něhy, katarze, smíchu, ale i destrukce. Nikdy totiž neskončí – je to “ona svoboda”…

choreografii Václava Kuneše se představí tanečníci a tanečnice Veronika Tököly, Eliška Jirsová, Eliška Hulínská, Filip Staněk, Michal Toman. Pod hudební složkou inscenace je podepsaný český hudebník, producent a DJ Exhausted Modern. Exhausted Modern aka Oblaka (vlastním jménem Ladislav Zensor) se řadí ke generaci, která významně formuje nejen tuzemskou elektronickou scénu – ať už svou vlastní hudbou, DJ mixy nebo třeba skrze label Endless Illusion. Jeho již druhá spolupráce se souborem 420PEOPLE propojuje současný tanec a techno s industriálním zvukem v elektrizující hodinový opus.

Tvůrčí tým

Choreografie: Václav Kuneš

Tanečníci a tanečnice: Veronika Tököly, Eliška Jirsová, Eliška Hulínská, Filip Staněk, Michal Toman

Hudba: Exhausted Modern

Dramaturgie: Lucie Němečková

Scénografie: Hynek Dřízhal

Lightdesign: Karlos Šimek

Design kostýmů: Olo Křížová

Výroba kostýmů: Jana Štajner

Rigging: Jan Kohout

Produkce: Anna Borovská

Koprodukce: Divadlo La Fabrika

Premiéra: 9. a 10. září 2024, La Fabrika (Praha-Holešovice)

Vstupenky: https://bit.ly/premiere_Y_why

Projekt a aktivity souboru 420PEOPLE jsou v roce 2024 podporovány grantem Hlavního města Prahy, grantem Ministerstva kultury ČR, Městské části Praha 1, Městské části Praha 7 & Art District Praha 7 (MČ Praha 7 slavní v letošním roce 140 let) a Státního fondu kultury ČR. Tvorba souboru je také podpořena donátorem Václavem Dejčmarem. Děkujeme všem partnerům za laskavou podporu. Ve spolupráci s divadlem La Fabrika a Studiem Maiselovka.

Foto: Pavel Ovsík

Michaela Sikorová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..