Fantomová bolest

Royal Ballet Fehérvár a MCT na Vinohradech

Česká premiéra tanečního divadla Fantomová bolest

V neděli 22. září 2024 v 19 hodin se na jevišti Divadla na Vinohradech uskuteční mimořádné hostování maďarského souboru Royal Ballet Fehérvár. Ve spolupráci s Mezinárodním centrem tance zde uvede českou premiéru inscenace tanečního divadla Fantomová bolest. Toto dílo, pod nímž jsou podepsáni oceňovaný skladatel Tibor Kocsák, libretista László L. Simon a významný maďarský choreograf Attila Egerházi, se zabývá hlubokými tématy ztráty a bolesti na pozadí dramatických historických událostí.

Vynikající taneční umělec Attila Egerházi a jeho ambiciózní mezinárodní soubor přivážejí strhující taneční divadlo o síle lásky a nepřízni osudu. Dva milenecké – později manželské páry a jejich rodiny čelí válečné době a ztrátě vlasti. Egerháziho výjimečný taneční rukopis, citlivá práce s hudbou a vypravěčské schopnosti zaručují silný emocionální zážitek.

Představení klade zásadní otázky: Může nás zranit něco, co už neexistuje? Jak dlouho dokážeme nést bolest ze ztráty domova, rodiny či vlasti? Může se člověk stát cizincem ve vlastní zemi? Příběh začíná v období před první světovou válkou a sleduje osudy dvou mladých mužů, kteří se potkají na kadetní škole. Oba mladíci se nejprve spřátelí, ale brzy jejich vztah nabere nový rozměr. Každý se totiž zamiluje do sestry svého kamaráda a později si ji vezme za ženu. Idylu rodinného štěstí však přeruší válka, která je zavede na východní frontu, kde mladíci bojují vedle sebe. Toto setkání způsobí v jejich společném příběhu fatální zvrat…

Inscenace nabízí výjimečný umělecký zážitek, který si získá nejen milovníky tanečního divadla, ale také všechny, kdo ocení působivé lidské příběhy zasazené do historických kulis.

Vstupenky jsou v předprodeji na webové stránce Divadla na Vinohradech: https://www.divadlonavinohradech.com/divadelni-hra/FANTOMOVA-BOLEST.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BMAfRivgZ0w

Mgr. Johana Mravcová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..