57. sezona v A studiu Rubín

Připravované inscenace se ponesou v duchu mizení a objevování

V nadcházející 57. sezoně se pražské nezávislé divadlo A studio Rubín bude zabývat vším, co odchází, vzdaluje se, mizí, dost možná proto, aby se znovu vrátilo v jiné formě. V rámci ročních dramaturgických cyklů tuto sezonu zastřeší název Mizení. Premiérově budou uvedeny dvě inscenace: Endemité: příběhy mizení režisérky Lucie Ferenzové a Fakani režiséra Ondřeje Štefaňáka. Z vedení divadla dočasně zmizí umělecká šéfka Dagmar Fričová, kterou zastoupí Lucie Ferenzová. Inverzivní stranu mizení zhmotní nový projekt RubínLab, který dá v divadle prostor mladým umělcům. Divadlo novou sezonu zahájí 13. září.

V době výrazných a rychlých změn podmíněných klimatickou krizí a četnými válečnými, politickými i společenskými konflikty, se mění i způsoby vyprávění. Mění se i hlavní postavy těchto příběhů. Základním úběžníkem všech postav a světů, o kterých budou rubínovské inscenace vyprávět, je proto Mizení. To se dotýká rostlin i živočichů, krajiny, ale také způsobů života a myšlení. Připravované příběhy a postavy provedou diváky napříč časovými, společenskými, geologickými vrstvami, ale také vrstvami individuální i kolektivní paměti a ukáží, že svět tak, jak se lidem přinejmenším zdálo, že ho znají, nenávratně mizí.

A studio Rubín tradičně zahájí 57. sezonu společným úvodním večerem. Inscenace sezony představí její režisérka Lucie Ferenzová a režisér Ondřej Štefaňák 13. září. Na debatní půl hodinku naváže koncert kapely Hihihahaholky, jejíž tvorba je specifická experimentem slova, rapu a hudby šité na míru ve spektru od jazzových až po tvrdé trapové beaty.

První příběh A studio Rubín představí ve spolupráci s berlínským nezávislým divadlem Theater unterm Dach. Inscenace Endemité: příběhy mizení je výsledkem více jak pětiletého projektu autorky Dagmar Fričové, německého autora a překladatele Matthiase Naumanna z umělecké skupiny Futur II Konjunktiv a spolku Kolonie. Z jednoho textu vzniknou dvě inscenace: rubínovská v režii Lucie Ferenzové a berlínská v režii dalšího člena Futur II Konjunktiv Johannese Wenzela. Inscenace odvypráví příběh endemitů, tedy rostlin anebo zvířat, které se vyskytují jen ve zcela konkrétní lokalitě a jsou úzce navázány na specifické podmínky. Endemity ovšem v tomto novém textu nejsou jen rostliny a živočichové, ale jsou to také lidé spojení s určitým způsobem života, který najednou tváří v tvář klimatickým změnám není možný. Endemity ztvární Tereza Hof, Jana Kozubková a Halka Třešňáková. Premiéra se odehraje 5. října.

Druhý příběh odvypráví pravidelný spolupracovník divadla režisér Ondřej Štefaňák. Ten vytvořil rubínovskou adaptaci italského režiséra, ale také spisovatele Piera Paola Pasoliniho, který v padesátých letech napsal Ragazzi di vita (do češtiny obvykle překládanou jako Darmošlapové). Štefaňák svou adaptaci nazval Fakani. Román sleduje partu teenagerů z římského předměstí po konci války. Přestože se může tenhle časoprostor zdát na první

pohled dost vzdálený tomu, co žijeme my, opak je bližší pravdě. Periferie a všichni ti, kteří zmizeli z našeho zorného pole, protože jejich sociální podmínky a problémy jsou příliš komplikované, a tak je snazší raději říkat, že si za svůj neutěšený osud můžou sami, existují i v pozadí naší současnosti. Inscenace bude premiérově uvedena v lednu 2025 a diváci se mohou těšit na Ondřeje Pavelku, Petra Uhlíka a Anežku Šťastnou.

Sezona Mizení, má ale i svojí inverzní stranu. Posledním a třetím projektem této sezony bude malý, nebo možná i velký objev, v podobě výsledku nového pilotního opencallového projektu RubínLab. Divadlo na podzim vyhlásí výzvu, která cílí na mladé a začínající nejen umělce*kyně nejen z divadelních oborů, aby navrhli*y performativní akci, kterou by chtěli*y v Rubínu uskutečnit.

Téma sezony se v Rubínu propisuje i do pracovní metaroviny. Umělecká šéfka Dagmar Fričová ze své pozice na chvíli zmizí, aby se mohla věnovat rodičovským povinnostem. Na její místo nastoupí již podruhé režisérka Lucie Ferenzová.

Pavla Umlaufová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..