Letní Letná skončila

Eye Catching Circus uzavíral celou show

Tento rok jsem celkem netradičně místo oblíbených  Lůzrů zavítala na exotický Taiwanských soubor Eye Catching Circus a jejich představení  #Since1994.  Věděla jsem, že tento  ryze ženský soubor se snaží  trošku vymanit z genderových předsudků společnosti, zvláště asijské, vytváří inscenace  na hranici čínské akrobatické tradice, současného tance a nového cirkusu.  A byla jsem nesmírně zvědavá.  Ostatně  tyto ženy byly k vidění  po celé trvání festivalu Letní Letná, tedy až do 1. září 2024, kdy v Praze také zakončily své  celosvětové turné.

#Since1994 je průkopnické dílo z Taiwanu, je vytvořené pouze ženami. Základem je myšlenka: „Tvé tělo patří tobě. Když se vám  ani nelíbí, jak s ním můžete  být spokojeni? Tvůrkyně Mei se vydala na cestu, aby zpochybnila stereotypy vnucované ženským tělům, vytvořila ohromující  příběh růstu a sebepoznání.

Mei Chih-ling vystudovala katedru akrobacie na Národní taiwanské vysoké škole múzických umění. Je hlavní členkou souboru, specializuje se na vzdušné šály, ale přešla více k režii. Li  Shih-yang vystudovala akrobacii  na Národní taiwanské škole múzických umění a je rovněž profesionální akrobatkou.  Nyní se pohybuje v pozicích umělecké ředitelky, producentky a performerky.

#Since1994  je zpočátku spíše nenápadné či taneční vystoupení,  zajímavá je i hra světel, ale  postupně show  gradovala.

Zajímavý byl okamžik, kdy se objevila postava v dlouhé sukni a poté zády k publiku sedí s roztaženými nohama a tahá si z rozkroku  jeden červený šáteček za druhým, až vyndá balonek.  Růžový.  Žádná odezva.  A tak pokračuje a tahá si další a další červené kousky látky, až vyndá bleděmodrý balonek. Rozpláče se. Růžový balonek si odnáší za zády tak, aby ho nikdo neviděl. Co přesně toto znamená, bezpečně nevím, snad to symbolizuje jakýsi ženský úděl ve společnosti a víru.

Divácky  velký ohlas měla ta část představení, kdy se objeví žena – loutka, kterou ostatní oblékají, nosí atd.  Jakmile ale zůstane sama na jevišti, náhle se mění. Svou ženskost využívá pěkně rafinovaně  a také předvádí perfektní artistický výkon –žonglování se stolkem, špičkami nohou si pohrává se stolkem jako s malou hračkou, což je velmi působivé.

Během představení můžeme vidět práci s kruhy, žonglování, gymnastiku, tanec, akrobacii, vše perfektně zvládnuté. Těla tanečnic jsou jako gumová. Tento dojem ještě zesiluje jejich upnuté oblečení tělové barvy.

Pro muže je představení jistě velkým dílem velmi, velmi erotické, pro ženy je zase  nezapomenutelný zážitek perfektně zvládnutý pohyb a synchronizace akvabel, ladnost a krása pohybu.

Chvílemi performerky rozptylují  publikum tím, že po sobě nechávají diváky malovat, různě pózují mezi publikem atd. Za mě osobně by tento prvek v představení být nemusel, ale do cirkusu patří a diváky evidentně baví.

Závěr představení, kdy performerky vytváří různé dechberoucí kreace na hrazdě, nechává v divákovi silný dojem. Zkrátka, představení obsahuje od všeho trošku – zábavu, tanec, hru světel, hru kostýmů, akrobacii a další cirkusové prvky.  Velmi příjemně strávený večer.

Foto:  Eva Smolíková

 

Eva Smolíková

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..