Divadelní festival Kutná Hora oslaví 10 let

Nezávislá scéna, studentské divadlo, divadlo pro rodiny s dětmi a další

Desátý ročník Divadelního festivalu Kutná Hora proběhne od 19. do 21. září v Městském Tylově divadle a v parku pod Vlašským dvorem, kde stejně jako loni vyroste festivalové šapitó. Festival propojuje nezávislou scénu, zřizovanou sféru a studentské divadlo, ale nabízí také divadlo pro rodiny s dětmi, performance a další formáty.

„Tematicky se letošní ročník zaměřuje především na problematiku mocenského zápasu, manipulace, propagandy, na podoby hrdinství a mužnosti. Na festivalu budou uvedeny dvě slovenské inscenace, budeme se proto také výrazněji zabývat současnou kritickou situací kultury na Slovensku.“ říká dramaturg festivalu Ondřej Novotný.

První slovenskou produkcí je autorská inscenace Městského divadla Žilina Manifest, reflektující nárůst extremismu ve společnosti. Druhou pak reinterpretace antického mýtu Odysea od současného, nejčastěji hraného německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga v podání bratislavského divadla Ludus.

Z antické příběhu vychází i inscenace Filoktétés. Last minute, kterou na festivalu uvede Divadlo X10, producent festivalu a držitel ocenění Divadlo roku 2023. Původní česká hra kmenového dramaturga X10 Ondřeje Novotného v režii Ondřeje Štefaňáka představuje svět zasažený nejrůznějšími druhy krizí, které vyústí v dlouhodobý a ubíjející válečný konflikt.

Festivalovou premiéru pro jubilejní ročník připravuje nezávislá umělecká skupina OLDstars, sdružující přes stovku středoškolských a vysokoškolských studentů. V Breüerových sadech s výhledem na chrám svaté Barbory uvedou svůj projekt Marie Stuartovna.

O program festivalového šapitó se postarají kurátoři Anna Chrtková a Petr Dlouhý. Společně s Ester Grohovou a dalšími přizvanými umělci a umělkyněmi vytvoří v šapitó odpočinkovou zahradu zvuků a šumů, kde si mohou návštěvníci festivalu odpočinout a sdílet své zážitky.

Festival nezapomíná ani na program pro rodiny s dětmi. Ve čtvrtek uvede unikátní světelnou divadelní instalaci Návštěvníci volného sdružení akrobatů V. O. S. A. Theatre. Svítící loutky mořských živočichů rozzáří park pod Vlašským dvorem. Pro všechny od čtyř let je sobotní pohybově-objektová performance Mikrosvěty Jazmíny Piktorové a Sabiny Bočkové, která hravou a poetickou formou prozkoumává křehkost naší existence.

Kompletní program je na webových stránkách festivalu. Diváci si mohou koupit vstupenky na jednotlivá představení, nebo využít zvýhodněných festivalových pasů. Část programu je pro návštěvníky zdarma.

Barbora Koláčková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..