Sanatorium Sonorum

První ročník festivalu zvukových umění

Sanatorium Sonorum je festival zvukových umění v obci Pěčice u Mladé Boleslavi, který se uskuteční 24. srpna 2024. Mezinárodní umělci budou na festivalu koncertovat se skladbami a uměleckými projekty, které vznikly přímo v místě konání při rezidenčních pobytech. Výsledkem jsou audio procházka, skladba pro 3D tiskárny, nebo performance s rádiovými vlnami.

Pražská divadelní scéna Studio Hrdinů otevřela v roce 2023 rezidenční centrum pro umělce v objektu myslivny v obci Pěčice. Za uplynulý kalendářní rok centrem prošla desítka umělců z Čech i zahraniční a nemalé množství z nich tvořili hudební skladatelé a soničtí umělci, kteří přijeli komponovat právě pro nový festival soudobé hudby Sanatorium Sonorum. Výchozím bodem pro náš festival byla skutečnost, že v naší pěčické hájovně působil jako hajný Karel Smetana, bratr slavného českého skladatele. Ten v hájovně sám asi rok žil. Bedřich Smetana byl velký vlastenec a šiřitel hudební osvěty. Chtěli jsme proto trochu netradičně navázat na jeho odkaz zřízením rezidenčního programu a festivalu, kde dáme prostor vzniknout a představíme to nejaktuálnější ze zvukových umění ve světovém měřítku,” říká kurátorka festivalu hudební skladatelka a sonická umělkyně Natálie Pleváková.

Návštěvníky festivalu čeká například audio procházka, kterou do okolí hájovny situoval belgický skladatel Samuel van Ransbeeck; slovenský sonický umělec Richard Grimm, jehož hudební projekty jako Boh Vajec nebo God and Eve jsou posluchačům známější, připravil skladbu pro 3D tiskárnu; řecká umělkyně Anna Papaioannou spolupracovala se žáky Základní umělecké školy v Mladé Boleslavi a jejich hru na klasické nástroje využila jako zvukový materiál pro svou skladbu vznikající v programovacím prostředí Tydal Cycles. Festival výtvarně pojaly vizuální umělkyně Michaela Nováková a Libuše Kopůncová.

Akce začíná v 15.00 a její konec je s ohledem na přilehlé lesy naplánovaný na 22.30. V předprodeji jsou celodenní vstupenky a v nabídce je i autobus z pražského Černého mostu a zpět. Na místě je zajištěné občerstvení.

Line-up

15.00 Samuel van Ransbeeck /BEL/ – belgický zvukový umělec a výzkumník připravil audio procházku do okolí hájovny (doporučujeme vlastní sluchátka a chytrý telefon s čtečkou QR kódů a daty).

17.00 Thistle – Matěj Kotouček /CZE/ a Simo Hakalisto / FIN/ – česko-finské ambientní hudební duo doplní na housle Daniel Maier; skladba kombinuje akustické a elektroakustické nástroje, syntezátory i terénní nahrávky

18.00 Richard Grimm /SK/ – skladatel a zvukový umělec pro festival připravil performance, ve které využívá 3D tiskárnu jako nástroj. Zvukové kvality 3D tisku následně ovládá pomocí protokolu MIDI.

19.00 Vojtěch Šembera a Medard Zeman /CZE/ – český barytonista a skladatel se věnuje interpretaci soudobé hudby a písňovému repertoáru od renesance po současnost, Medard Zeman je čerstvý absolvent Akademie múzických umění v Praze známý pro své spekulativní performance a instalace.

20.00 Mudaki – Polina Khatsenka /BLR/ – v Ústí nad Labem usazená zvuková umělkyně, DJka, organizátorka a hudební producentka původně z Minsku připravila z audio materiálů archivu města Ústí nad Labem performance pro radiové vlny.

21.00 Manuel Lima /BRA/ – brazilský skladatel a performer, v jehož tvorbě hraje významnou roli humor, pro festival připravil kompozici z terénních nahrávek okolí hájovny, které zpracoval v programu pro zvukovou syntézu a algoritmickou kompozici SuperCollider.

22.00 Anna vs June – Anna Papaioannou /GR/ – je řecká skladatelka experimentující s propojením elektronických, akustických a vokálních samplů; během své rezidence spolupracovala se žáky ZUŠ Mladá Boleslav a výsledky práce představí v čtyřkanálové zvukové performance

Předprodej zajišťuje Goout.net

Madla Horáková Zelenková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..