Tancem ke kořenům

Nový film režisérky Evy Toulové

Při příležitosti výročí jubilejního 70. ročníku Mezinárodního folklórního festivalu v Červeném Kostelci odstartuje premiéra nového dokumentárního filmu režisérky Evy Toulové – TANCEM KE KOŘENŮM. Celovečerní snímek zachycuje folklorní tance mezinárodních souborů z celého světa. Hlas dokumentu namluvil oblíbený herec Miroslav Táborský.

Film Tancem ke kořenům je novým dokumentem porovnávající rozdíly celosvětových lidových kultur na pozadí Mezinárodního folklórního festivalu v Červeném Kostelci. Tvůrci kombinují jak aktuální ročníky, tak i průřez nejzajímavějších tanečních souborů posledních 70 let. V desítkách rozhovorů se diváci dozvědí mnohé o tradicích folklóru v jiných částech světa a hodnotě, poslání a smyslu lidových tradic.

„Je fascinující pozorovat rozdíly folklórních kultur celého světa! Mít možnost natáčet tradiční tance, kroj, hudbu souborů z Indonésie, Itálie, Rumunska a mnohých dalších zemí světa, bylo něco výjimečného!“ popsala režisérka Eva Toulová a doplnila: „Je neuvěřitelné, že se něco tak velkého, celosvětového s neskutečným přesahem, děje u nás, a přitom se o ní ví poměrně málo. Doufám, že náš dokument pomůže šířit povědomí o tomto mimořádném festivalu.“

Natáčení probíhalo v Červeném Kostelci, kde se tradičně festival Mezinárodní folklórní festival koná. Letos odstartuje jubilejní 70. ročník. „Věřím, že se nám podařilo vybrat soubory, které opravdu reprezentují své země a divákům předvedou to nejlepší z folkloru svých zemí. Myslím, že bude z čeho vybírat a co srovnávat.“ uvedl prezident festivalu Petr Mědílek.

Film vzniká pod společností Copperfilm, která letos uvedla i hraný film stejné režisérky s názvem Superžena s Matoušem Rumlem, Igorem Barešem, Jitkou Sedláčkovou a dalšími známými tvářemi. Premiéra dokumentu se uskuteční v kině Luník v Červeném Kostelci, poté směřuje celovečerní dokumentární film do kinodistribuce a k následnému televiznímu vysílání.

Premiéra: 9.srpna 2024

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..