Festival Tanec Praha 2024 uvedl 61 představení

Téměř 160 umělců, 15 zahraničních inscenací a 4 mezinárodní koprodukce, to vše nabídl letošní festival

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA 2024 od 2. do 27. června uvedl celkem 61 představení, včetně 15 zahraničních inscenací a 4 mezinárodních koprodukcí. Na několika pražských scénách vystoupilo 127 umělců a dalších přibližně 30 umělců zamířilo do 22 měst a obcí po celé republice.

Letošní ročník měl mimořádnou energii díky hostování umělců z Brazílie, Afriky, ale i originálním konceptům evropské taneční scényŘada děkovných vzkazů od účinkujících i diváků je pro nás velkou motivací do dalších let,“ rekapituluje Yvona Kreuzmannová, zakladatelka a ředitelka festivalu TANEC PRAHA.

36.ročník festivalu TANEC PRAHA představil to nejzajímavější z aktuální domácí a zahraniční taneční scény v podání vycházejících i stávajících hvězd světového formátu. K těm nejzářivějším patřila prosluláLia Rodrigues. Ikona brazilské taneční scény se v Praze představila vůbec poprvé, a to hned na úvod festivalu. Na TANEC PRAHA přivezlaEncantado plné exprese, tělesnosti a živelnosti. Také o závěrečný večer se postarala výrazná choreografka – Erika Zueneli. V díle Landfall prostřednictvím deseti mladých tanečníků a tanečnic otevřela skrze dynamický, rytmický a živelný tanec otázky týkající se našeho světa a budoucnosti. Věhlasný britský tanečník a choreograf bangladéšského původu Akram Khan nadchnul festivalové publikum napříč generacemi snovým a dojemným příběhem chlapce, který si, tak jako každý z nás, hledá místo v dnešním chaotickém světě – Chotto Desh. V neposlední řadě portugalský tvůrce Marco da Silva Ferreira přinesl strhující zážitek s představením Carcass, ale i open-air duetem Fantasie Minor. Tři pondělní večery náležely umělcům evropské platformy Aerowaves, jeden z nich, od choreografky Emmy Martin, patřil i dětským divákům. Ti si užívali také norský roztančený koncert Rock me BabyNaopak Příběhy Afriky diváky vtáhly komorními sóly, rezonoval i osobní výkon Amaly Dianora.

V programu samozřejmě nechyběli tuzemští tvůrci. Například Spitfire Company uvedla premiéru Vivat Messi v koprodukci festivalu. Mistr světa ve freestyle fotbalu Daniel Pražák se na jevišti paláce Hybernia potkal s DJ a hudebníkem badfocusem a talentovaným tanečníkem Taro Troupem, aby vyprávěli příběh o odhodlání, vůli a touze jít za svým snem – v režii Petra Boháče a Miřenky Čechové.

Speciálním zážitkem pro diváky i účinkující bylo také Okřídlení v choreografii Jara Viňarského, kterým vrcholil dvouletý evropský projekt Dance Well. Dance Well umožňuje pravidelná setkání s tancem lidem, kterým do života vstoupila Parkinsonova choroba, a nejen jim.

Další úspěšné koprodukce Womanhood a Fantasmas vznikly v brazilsko-české spolupráci. Soubor Pocketart uvedl českou premiéru Fairy Tales v koprodukci tří evropských festivalů tance.

Děkujeme všem partnerům a podporovatelům festivalu:

Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Kreativní Evropa (Big Pulse Dance Alliance, Aerowaves, Dance Well)

Hlavní mediální partner: Česká televize

Statutární města Plzeň, Brno, Ostrava a Plzeňský kraj, IDU a mnozí další.

Foto: Adéla Vosičková, Adam Mráček, Barbora Doleželová 

Markéta Faustová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..