Vivat Messi!

Tanec a fotbal, jde to dohromady?

Vivat Messi, nejnovější představení tvůrců Miřenky Čechové a Petra Boháče, Spitfire Company, mělo svou premiéru v divadle Hybernia v rámci festivalu Tanec Praha. Tvůrci přišli se zajímavou myšlenkou, jak přiblížit  taneční představení i těm, kteří by jinak do divadla cestu nenašli.

Už příchod do divadla evokoval představu, že toto nebude běžný tanec. Ve stejné době probíhalo i Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 a tudíž se termín báječně hodil.

Foyer divadla hřměl energickou hudbou a freestyle fotbalista předváděl svůj um s roztočeným míčem na prstu. Samozřejmě za velkého obdivu dětí, které měly možnost si toto vyzkoušet s ním. Z téhle „stadionové“ atmosféry přecházíme plynule  do sálu, který je tentokrát vlastně také takový stadion.

Představení začíná také coby fotbalový zápas.  Petr Boháč se vtělil do role sportovního komentátora, představil účastníky hry a několikrát jsme si my v publiku také zkusili mexickou vlnu. Toto navodilo dojem, že jsme opravdu součástí sportovního klání.

Mistr světa ve freestyle fotbalu Daniel Pražák a tanečník  Taro Troupe představují dvě alter ega mladého kluka, který chce jít za svým snem, což je samozřejmě být takový, jako Messi.

Věrohodnost dodává představení i projekce, stavbou branky celá inscenace začíná. Na plátně se jako na mobilu objevují krátké, urážlivé zprávy a tanečník na tuto kyberšikanu reaguje svým tělem a vrhá se  k zemi. Jistě nám to připomene moment, kdy sami skuteční  fotbalisté už měli takové deprese z hanlivých práv, že vedení fotbalu toto muselo nějak řešit. I náš hrdina nesnáší nenávist právě dobře.

Divák si sleduje rychlou práci nohou, perfektně zvládnutý pohyb, triky s míčem a například svítící míče nám připomínají nějaké fantazie či sny mladého kluka (světelný design Filip Horn). Naopak černo-černá projekce připomíná hluboké deprese, když se sen nedaří prožít tak, jak člověk chce. Dokumentární video z Keni, kde freestyle fotbalista Martin Kibera Gakonde pracuje s místními dětmi, dokládá, že fotbal je důležitý stmelující  prvek, nelze  v něm vidět jenom luxus a slávu. Má i jiné, hlubší poslání, které náš hrdina nachází. Přátelství v komunitě, chuť nevzdávat se, milovat fotbal pro pohyb samotný.

Na konci představení se i divák může stát hráčem, každý může na jeviště, plácnout si s mistrem světa, zkusit si, co umí on a předvést své vlastní dovednosti, či jen tak pobýt.

Celkově bylo představení možná trošku jiné, než jsem čekala. Nejsem vyložený příznivec sportovních událostí, proto mě to zpočátku v ničem neoslovovalo.  Nicméně, propojení sportu a tance zcela jistě přispělo k tomu, že do divadla přišli i ti, které bychom tam jinak nepotkali, a to je dobře. Možná někdo ze sportovců objeví i tanec a jiný fyzický projev, kdo ví. A nám, kterým fotbal nic moc neříká, zase  Vivat Messi, novinka od Spitfire Company, zprostředkovalo alespoň atmosféru a sdílenou euforii fotbalového zápasu. Propojení fotbalu a tance není běžné a v tomto je představení unikátní.

Foto: Tanec Praha

Eva Smolíková

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..